TAGJAINK:

Név:
Izsák Gyula
Születési hely:
Budapest
Születési idö:
1969. január 06.
Búvár minösítés száma:
CMAS 3 DH 356

1995. tavaszán húgommal, Izsák Ilonával az Utazás Kiállításon járunk. Ekkor került a kezünkbe – sok egyéb más prospektus mellett – a Zöld Vonal Búváriskola tanfolyami ajánlata. Én nem is foglalkoztam vele, de nyáron Egyiptomban nyaraltunk, a Vörös-tenger mellett, és ott részt vettünk életünk elsõ „merülésén” egy tengeralattjáró fedélzetén. Hazaérkezésünk után ismét a húgom kezébe akadt a prospektus, s ezzel engem is elindított a búvárkodás rögös útjain.

Nyár végén húgom egyik kollégájával (Tóth Dáviddal) együtt jelentkeztünk egy CMAS 1*-os alapfokú búvártanfolyamra, amelyet Kollár K. Attila búvároktató vezetésével Lakitelken és a dorogi tó partján – illetve a tóban – sikeresen elvégeztünk. Eközben megismerkedtünk az FTSK Delfin Klub tagjaival, akik a tanfolyamon segédkeztek. Késõbb meghívást kaptunk a Zöld Vonal Búváriskola évadzáró rendezvényére, ahol mindhárman jelentkeztünk egy következõ nyári tengeri túrára.

Ezután (a télre való tekintettel) egy ideig „hanyagoltam” a búvárkodást. Késõ tavasszal kaptunk észbe, hogy a vizsga óta nem is voltunk vízben, és szinte mindent elfelejtettünk. Ekkor Kollár K. Attila beajánlott minket az FTSK Delfin Klub hétvégi merüléseire, hogy kellõ gyakorlatot szerezzünk az elsõ tengeri túránkig.

Egész nyáron, minden hétvégét valamelyik hazai tó partján töltöttük Komáromi Kolos, Hajzer István, Sárffy Zsolt, Balogh Gábor, Garamvölgyi Csaba, és a többi „Delfines” társaságában. Merültünk Bugyin, Szalkszentmártonon, a Rukkel tavon, és persze Dorogon. Részt vettünk az elsõ éjszakai merülésünkön, megtanultunk tájékozódni a víz alatt, és rengeteg tapasztalatot szereztünk. Így az átlag kezdõ búvárnál tapasztaltabban indulhattunk az elsõ tengeri búvártúránkra, mely annyira remekül sikerült, hogy nem sokkal késõbb jelentkeztünk a haladó tanfolyamra.

1996. késõ õszén, immár CMAS 2*-os haladó búvárként jelentkeztünk próbaidõs tagnak az FTSK Delfin Klubba. Az év vége számomra tartogatott még két rendkívül érdekes programot. Karácsony elõtt részt vehettem egy víz alatti karácsonyfa állításon, majd december 29-én egy éjszakai jég alá merülésen. Ezt pedig szilveszter napján még megfejeltük még egy jég alá merüléssel, ahol elfogyaszthattam az elsõ korty pezsgõmet a dorogi tó felszíne alatt.

1997. az elõzõ év végi megfázások kiheverésével kezdõdött, így nem tudtam részt venni a jeges-sátoros klubtúrán. Február végétõl viszont beindult a nagyüzem. Minden túrán részt vettem, és rengeteget tanultam, fejlõdtem. A nyáron tagja lettem az FTSK Delfin Klub Könnyûbúvár Szakosztályának. Az év folyamán többször jártam Horvátországban, és volt szerencsém a Földközi-tengeren, Cyprus partjainál is merülni.

Ez év végére a merüléseim száma meghaladta a százat. Ismereteim bõvítéséröl is gondoskodtam, megszereztem a hidegvízi búvár, és a jég alá merülõ búvárminõsítéseket.

Az 1998-as év a tapasztalatszerzések jegyében telt hazai tavakban, az Adrián, Málta partjainál, majd a szokásos szilveszteri jég alá merüléssel, pezsgõzéssel. Gazdagodtam továbbá egy búvárfotográfus I. minõsítéssel.

1999-ben elõször sikerült búvárként meglátogatnom a Vörös-tengert, egy szafari keretében. Ebben az évben a hazai tavakon kívül eljutottam Mallorca szigetére, és több alkalommal Horvátországba. Még ebben az évben elvégeztem a PADI elsõsegélynyújtó tanfolyamot, és megszereztem az éjszakai búvár, a roncsbúvár II., a PADI mentõbúvár, a PADI NITROX búvár, és a CMAS 3*-os búvárminõsítéseket.

2000. februárja ismét a Vörös-tengeren kezdõdött. Itt hajtottam végre elsõ NITROX-os merüléseimet. Eljutottam Rhodos szigetére, több alkalommal az Adriára, valamint a számomra már ismert hazai tavakhoz. Az év végére a merüléseim száma meghaladta a kettõszázat.

A 2001-ben fõleg itthon merültem, de a nyaralás alatt Gran Canaria szigetén is lehetõségem nyílt több alkalommal merülni.

2002-tõl fokozatosan egyre kevesebbet merültem munkahelyi elfoglaltságaim és tanulmányaim miatt. 2002-ben még egyszer eljutottam a Vörös-tengerre, 2003-ban azonban alig, 2004-ben pedig sajnos egyáltalán nem gyakoroltam rendkívüli hobbim. 2005-ben is csak egy túrán vettem részt, de remélem, hogy a 2006-os esztendõben megint többet tudok foglalkozni ezzel a csodás szabadidösporttal.

Búvárminösítéseim:
1995. CMAS 1*-os búvár
1996. CMAS 2*-os búvár
1997. Hidegvizi búvár, jég alá merülõ búvár
1998. búvárfotográfus I.
1999. PADI Medic First Aid, PADI Rescue Diver, PADI Enriched Air Nitrox, éjszakai búvár, roncsbúvár II., CMAS 3*-os búvár

2006. április