TAGJAINK:

Név:
Józsa Zoltán
Születési hely:
Budapest
Születési idö:

1965. február 28.

Búvár minösítés száma:
CMAS 4 DH 035


A búvárkodást a Triton Könnyübúvár Klubnál kezdtem 1981. évben, ahol alapfokú tanfolyamot végeztem.

1982. évtöl az FTSK DELFIN Könnyübúvár Szakosztály tagja vagyok. Ugyanezen évben alakult meg a Calypso Gmk, majd Kft., melynek alapító, föállású tagja voltam. A Kft. hegymászó- és búvármunkák végzésével foglalkozott.
Sportbúvár tevékenységem keretében elsösorban víz alatti természetjárással, tengeri túrázással, barlangi merülésekkel és búvármunkák végzésével foglalkoztam, illetve foglalkozom.

Búvárkodásom elsö 10 évében öt alkalommal hosszabb (négyhetes) túrákon vettem részt, 2 alkalommal az Adrián, 2 alkalommal Görögországban és egyszer a Vörös-tengeren. Általában naponta 2-3 alakalommal merültem légzökészülékkel. Legmélyebb merülésem 72 m volt. Az elmúlt tíz évben évente egy-egy alkalommal a Vörös-tengeren túráztam, melyek alkalmak során több hajós szafarin is részt vettem. Ebben az idöszakban rendszeresen a DELFIN Klubbal, elletve a Zöld Vonal Búváriskolával az Adrián is merültem. A túrák müszaki elökészítése és megvalósítása általában a szakterületem. A Búváriskola túráin, oktatásain, mint merülésvezetö és müszakis vettem részt, közremüködve a tengeren végzett búvár-, és szakbúvár oktatásban is. A tengeri, hajós búvár- és merülés vezetöi ismereteimet és tapasztalatomat 1997. (4 hónap) és 1988. (2 hónap) nyarán az AQUARIUS motoros hajón másodkapitányként és merülésvezetöként (merülésvezetö-helyettes) tovább mélyítettem. Megemlítem, hogy az 1997. évi Szent István Expedícióban közremüködtem a kisegítö AQUARIUS motoroshajó személyzeteként.

A korábbi években (1980-1994) rendszeresen látogattam a hazai száraz és vizes barlangokat. A vizes barlangok majdnem mindegyikében több alkalommal merültem, A Molnár János-barlang és Esztrámosi-barlangok kutató-feltáró munkálataiban a DELFIN Kutatócsoport tagjaként aktívan közremüködtem.

A tíz éves hivatásos búvártevékenységem során a búvármunkák elképzelhetö, szinte teljes körében dolgoztam, általában nehéz körülmények között, számtalan alkalommal áramló vízben, zárttérben, nulla látástávolságnál.

A DELFIN Szakosztályban számtalan túrát szerveztem és vezettem, ezek közül jelentösek voltak a DELFIN Kupa Országos Könnyübúvár Versenyek, melyeken mint túravezetö, müszaki vezetö, versenyrendezö vettem részt.

A búvártevékenységhez kapcsolódó müszaki tevékenység kezdettöl fogva érdekelt, hosszú idön át a DELFIN Klub müszaki vezetöi feladatait elláttam.

1990. évben a DELFIN szakosztályvezetöjének választottak meg, ezt a tisztséget 2 évig töltöttem be, ezután vezetöségi tagságot vállaltam.

1982. óta rendszeresen caison-, illetve búvárorvosi vizsgálatokon vettem részt.

1991-ben a PADI Advanced Open Water Diver tanfolyamát elvégeztem.
1992-ben CMAS **-os búvár lettem.
1996-ban elvégeztem a CMAS ***-os tanfolyamot.
1998-ban elvégeztem a PADI Rescue Diver tanfolyamát.
1999-ben elvégeztem a PADI Nitrox- és Elsösegélynyújtó tanfolyamait, megszereztem a MBSZ Mélymerülö Szakbúvár és MBSZ Roncsbúvár II. minösítéseket, valamint búvárpályafutásom elismeréseként megkaptam a CMAS ****-os minösítést.

Merüléseim száma meghaladja a 700-at.

Az elmúlt években a Földközi-tenger számos részén (Ciprus, Málta, Rodosz, Kréta, Mallorca) a Vörös-tengeren (Safaga, Hurghada, Sharm El Sheik), illetve a Kanári-szigeteknél az Atlanti-óceánban is merültem.